Du har kanskje hørt om “The Elevator Pitch”? Men hva er det, og hvor viktig er den egentlig?

I løpet av de 5 første minuttene av intervjuet kan avgjørelsen om du er med videre i prosessen allerede ha blitt tatt. Og det skal mye til å endre inntrykk hvis intervjueren har bestemt seg for at du ikke passer til stillingen.

Den ikke-verbale kommunikasjonen forteller noe om deg, og du blir i tillegg til måten du ordlegger deg på, vurdert utifra kroppsspråk, klesvalg og generell fremtoning.

Hvordan skal du komme best mulig ut etter intervjuets første minutter?

Fortell om deg selv…

Mitt beste tips er å legge ned god tid i forberedelsene.

Noter ned en liste med spørsmål du forventer å få, og forbered deg så godt du kan på svarene. Øv foran familie og venner, og be om ærlige tilbakemeldinger på hvordan de oppfatter deg.

Et av spørsmålene du bør bruke litt ekstra tid på under forberedelsene er: – Kan du fortelle om deg selv? Mange velger å ta dette på sparket. Hvor vanskelig kan det egentlig være å snakke om seg selv? Som nevnt over har du få minutter på å overbevise om at du er den rette kandidaten, og det er her “The Elevator Pitch” er et godt verktøy.

“The Elevator Pitch”

En “elevator pitch” er et kort salgsinnlegg med varighet på 30 til 90 sekunder. Navnet kommer av ideen om at det skal være mulig å levere pitchen innen det tidsrommet det tar å ta heisen.

“The Elevator Pitch” er et verktøy ofte brukt av selgere hvor det å ha et overbevisende budskap og å komme raskt til poenget er avgjørende for å fange oppmerksomheten. Pitchen skal være så interessant at mottaker skal ha lyst til å høre mer om produktet eller tjenesten.

Som jobbsøker er “The Elevator Pitch” et fantastisk verktøy. Når du kommer til den delen av intervjuet hvor du skal fortelle om deg selv, kan den hjelpe deg å få frem erfaringer og egenskaper på en god måte. I løpet av få sekunder skal du fange oppmerksomheten og overbevise din potensielle arbeidsgiver om at du er den rette til stillingen. Det sier seg selv at denne bør forberedes godt.

5 tips for en perfekt “elevator pitch”

1. Fokus

Vær kortfattet, konkret og relevant. Konkretisér dine personlige egenskaper og kom med eksempler. En god “elevator pitch” skal ha et overbevisende budskap. Hvordan skal du få frem at du er den perfekte kandidaten til stillingen?

2. Fort deg langsomt

Ikke rush igjennom. Kort heller ned innholdet fremfor å presse inn mest mulig på den korte tiden. Personer som prater langsomt kan virke mer overbevisende og selvsikre. Finn derfor en fin balanse mellom antall ord og tempo.

3. Jeg er den rette!

Din elevator pitch skal selvfølgelig handle om deg, men få allikevel med hva du kan tilby selskapet. Fortell om tidligere relevante arbeidsoppgaver du har hatt, og hvordan du løste dem. Legg gjerne inn noen små forbedringsområder også, så virker du mer troverdig.

4. Tilpass pitchen og vær unik

Hvis du vil bli husket bør du tilpasse pitchen for hvert intervju du går på. De bør føle at du snakker til dem. Bruk gjerne Google for inspirasjon, men fortell din historie på din egen måte. Det er det unike ved deg som vil gjøre at du blir husket.

5. Øve, øve, øve…

Når du er fornøyd med innholdet gjenstår det en ting, nemlig å øve. Og her bør du bruke god tid. Ved å øve på din “elevator pitch” bevisstgjør du dine egenskaper og hva som engasjerer deg, og den vil etterhvert føles veldig naturlig. Dette vil helt klart gi deg selvtillit i intervjusituasjonen.

En god investering

Å investere i litt tid når du skal forberede en “elevator pitch” vil komme godt med både på intervju, men også generelt i jobbsammenheng og i private, sosiale tilstelninger.

Nå er sjansen din! Du har den rette kompetansen til stillingen, og skal nå overbevise om at du er kandidaten de søker etter. En godt forberedt “elevator pitch” kan være det som gjør at du går videre i prosessen. Tør du å la være?