Hadde det ikke vært flott om det fantes en fasit på den perfekte jobbsøknaden? Dessverre er det ikke så enkelt. Vi ønsker allikevel å gi deg noen gode tips på veien som vil øke sjansen for at du vil bli kalt inn på intervju.

Søknad er ofte det vanskeligste med å søke jobb. Og da spesielt når det er en jobb du virkelig har lyst på. I løpet av en kort side skal du klare å formulere gode setninger som skal gi leseren lyst til å treffe akkurat deg.

Selve layouten er en egen sjanger for seg selv, og vi anbefaler at du holder deg til “et korrekt” oppsett. Gjør gjerne et søk på Google hvis du er usikker på hvordan en søknad skal se ut. Husk å få med hvilken stilling du søker, og eventuelt et referansenummer hvis det er opplyst i annonsen. I tillegg bør du velge samme skrifttype som du har valgt i CV-en.

Skreddersy!

Nå er det sannsynligvis ikke første gang du skriver en søknad, og du har kanskje opp til flere liggende som du er superfornøyd med. Helt topp, men la de være. Start med blankt ark og skreddersy innholdet til akkurat denne stillingen.

Hva står det egentlig i annonsen?

En ting er at arbeidsgiveren er spennende, og at arbeidsoppgavene virkelig er noe du kunne tenke deg å fylle dagene med. Men har du egentlig det de søker etter? Nå skal du ikke ta alle kvalifikasjonene bokstavelig, men hvis du ser at du har vesentlige mangler – er nok ikke dette den riktige stillingen å søke på.

Hvis du derimot ser at du har det de søker etter, kan du lese videre.

Kom raskt til poenget!

Du har mellom 30 sekunder og 1 minutt på å vekke interesse hos leseren. Vær derfor rask med å vise hvorfor du er en aktuell kandidat til stillingen.

Søknaden skal ta utgangspunkt i stillingsannonsen. Start med å fortelle hvor du fant den ledige stillingen. Fortell så kort om hvorfor du søker og hva din motivasjon er. På engelsk kalles søknad for “letters of motivation”, et motivasjonsbrev, så grip sjansen til å vekke leserens interesse med det du skriver. Hva kan du tilby? Hvorfor skal de velge deg? Gi et bilde av hva du kan bidra med for å skape resultater for selskapet.

Dropp gjentagelser

En søknad skal komplementere CV-en din. Bruk derfor ikke plass på å gjenta det som allerede er nevnt der. Du trenger ikke å gå i detaljer på utdanning og erfaring, men for all del – fortell hvorfor din utdannelse og bakgrunn styrker deg som kandidat til stillingen. Husk at søknaden skal representere fremtiden, mens CV-en tar for seg fortiden.

Les også: 10 tips til den perfekte CV.

“Du har mellom 30 sekunder og 1 minutt på å vekke interesse hos leseren. Vær derfor rask med å vise hvorfor du er en aktuell kandidat til stillingen.” 

Bruk konkrete eksempler

Når du skal beskrive din kompetanse og deg som person bør du ta utgangspunkt i hva de søker etter i annonsen. Det er viktig å komme med konkrete eksempler på resultater du har oppnådd og hva dine personlige egenskaper har betydd for resultatet.

Suksesskriteriet

Det må komme tydelig frem at du har forstått hva stillingen går ut på, og at du har gjort deg kjent med selskapet. Svar på spørsmålene annonsen stiller, og match deg selv med det de søker etter. Det er suksesskriteriet!

Punchline

Dropp avslutninger som “håper på positivt svar”, “gleder meg til å høre fra dere” etc. Avslutt heller med en kort tekst som gjør at du blir husket; en punchline som underbygger det du har skrevet tidligere. It`s your time to shine!

Puh.., ferdig!
(Nei, ikke riktig enda…)

Legg bort søknaden til dagen etter. Dette gir deg muligheten til å se på den med nye øyne. I tillegg er det lurt å be noen andre om å lese igjennom teksten. Kanskje har du formulert deg litt dårlig eller gjentatt deg selv flere steder? Se på teksten med kritiske øyne, og ta vekk overflødige ord.

Tips: Les søknaden baklengs for å luke ut skrivefeil. Det er lett å se seg blind på sin egen tekst.

Siste anbefaling er å lagre dokumentet med ditt navn og stillingstittel i PDF.

Lykke til med jobbsøkingen!